Menu

Dowiedz się, w jakie marki pieców gastronomicznych warto zainwestować

Piece konwekcyjno-parowe to przyszłość gastronomii w polskich lokalach. Dzieje się tak dlatego, że jedno urządzenie może zastąpić szereg innych, wykorzystywanych na ogół w typowych barach i restauracjach. Może to brzmieć zdumiewająco, lecz jedna maszyna jest w stanie piec, gotować, smażyć, dusić potrawy i wykonać mnóstwo innych czynności.

Możliwe staje się przygotowywanie większej ilości jedzenia w tym samym czasie, co znacznie przyspiesza pracę. Oferta pieców na rynku jest coraz bogatsza. Sprawdzamy, jakie firmy oferują właścicielom lokali najlepsze wyposażenie.

 

Najlepsze marki pieców gastronomicznych na rynku

 

Rational

Piece marki Rational to jedne z najbardziej popularnych maszyn na rynku gastronomicznym. Jest tak ze względu na liczne zalety oferowanych przez firmę produktów. Urządzenia te są specjalnie skonstruowane tak, by spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników. Najpopularniejsze modele to SelfCooking Center® i CombiMaster Plus®. Skupmy się pokrótce na najważniejszych zaletach poszczególnych modeli.

SelfCooking Center®

Model ten umożliwia pieczenie, blanszowanie, duszenie potraw w piecu zajmującym stosunkowo niewielką przestrzeń. Dostępna jest opcja przygotowywania wielu różnych potraw w tym samym czasie. Największe atuty oferowanego sprzętu to dostosowywanie parametrów działania do określonej potrawy i prostota obsługi.

Urządzenie ma zdolność „nauczenia się” zwyczajów kulinarnych korzystających z niego kucharzy, a także komunikuje się z nimi, skutecznie upraszczając całość pracy. Kolejną zaletą modelu SelfCooking Center® jest możliwość dobrania pieca do specyficznych warunków, panujących w danej kuchni.

CombiMaster Plus®

piec konwekcyjno parowy

Piec ten jest szczególnie polecany do wykonywania potraw wymagających szczególnej precyzji. Możliwe jest dokładne wyregulowanie poziomu wilgotności, przepływu powietrza i panującej wewnątrz temperatury. Model CombiMaster Plus® jest idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących pieca klasycznego, który będzie całkowicie nieskomplikowany w obsłudze.

Piece oferowane przez firmę Rational wyposażone są w liczne systemy, podnoszące dodatkowo jakość wykonywanych potraw, sprawiając, że oferowany sprzęt staje się praktycznie bezkonkurencyjny. Dobra wiadomość dla oszczędzających zasoby energetyczne: piece Rational pozwalają na zmniejszenie ilości wykorzystywanej wody, prądu, nie są też konieczne wyszukane środki czyszczące. Konserwacja także nie jest zbyt czasochłonna.

Stalgast

Całkiem ciekawą ofertę pieców gastronomicznych oraz innego, niezbędnego w nowoczesnym lokalu sprzętu, dostarcza firma Stalgast. Przykładowy piec FC 380, 5-poziomowy, P 2.4 kW gwarantuje dostęp do 5 poziomów pieczenia, czy też wysokiej jakości system wentylacyjny. Inne zalety to obszerne komory, pozwalające na umieszczenie większej ilości potraw, co pomoże usprawnić funkcjonowanie lokalu. Obawiasz się o przypalenie dania? Piec wyposażony jest w wyłącznik czasowy, a maksymalna długość przygotowywania posiłku to 2 godziny, co możesz dowolnie regulować. W zestawie znajdziesz 3 blachy przeznaczone do szykowania potraw i jedną, opracowaną specjalnie do wypiekania ciast.

Hendi

Piece konwekcyjno-parowe Hendi łączą w sobie wysoką jakość wykonania z przystępną ceną. Firma oferuje piece zarówno sterowane manualnie, jak i elektronicznie. Zależnie od oferowanego modelu, piece Hendi mogą mieć zasilanie gazowe lub elektryczne.

Oferowane modele posiadają specjalny system nawilżania, czyniąc piece przydatnymi nawet w przypadku najbardziej wyrafinowanych dań. Skuteczny system chłodzenia elementów sterujących zapobiega ewentualnemu przegrzaniu się pieca. Inne zalety to wykonanie ze stali nierdzewnej, a także zakres temperaturowy, obejmujący od -50 do 300 stopni.

Współczesne piece gastronomiczne to nieocenione rozwiązanie w polskich lokalach, pozwalające usprawnić jego funkcjonowanie i podnieść jakość serwowanych potraw. Dobrze dobrany piec konwekcyjno-parowy podniesie renomę Twojego lokalu i sprawi, że liczba stałych, zadowolonych z usług klientów będzie wciąż rosła.